Tietomallintaminen auttaa suunnittelua ja helpottaa käyttöä

Tietomallintamisen (BIM) lähtökohta on ohjata arkkitehdin suunnittelutyötä ja varmistaa lopputuloksen laatu. Maisema-arkkitehti Lauri Melvasalon mukaan BIM on toimintatapa, joka konkretisoituu erilaisina tietomalleina ja objekteina. Nämä auttavat löytämään yhä parempia ratkaisuja ympäristön asettamiin vaatimuksiin.

– Hyvät suunnittelutyökalut ohjaavat tekemistä, mutta antavat myös riittävästi vapautta. Näin arkkitehdit pystyvät vastaamaan paremmin esimerkiksi tilankäytön kysymyksiin ja luomaan parempia ympäristöjä tuleville sukupolville.

Suunnitteluobjektien ajantasaisuus varmistetaan säännöllisillä uudistuksilla. Kaikki Liune-ovet on tietomallinnettu, ja esimerkiksi Archicadin GDL-objektit tarjoavat koko ajan uusia ominaisuuksia.

Uudistuneen GDL-kirjaston Liune-objektit on ryhmitelty elementtityyppien mukaan – päätasolta löytyvät nurkkaovi, taskuovi, pintaliukuovi ja saranaovi. Aivan uusina elementteinä kirjastoon on lisätty jo paljon kysytyt saneeraus- ja nurkkaelementit.

Lauri Melvasalo korostaa, että samalla kun tietomallit vapauttavat aikaa itse suunnitteluun, tuovat ne työskentelyyn myös luotettavaa tietoa. Eri elementtien tunnistaminen on avainasia jokaisessa tietomallissa – vain sitä kautta voi laadun varmistus isossa kuvassa toteutua.

– Mitä paremmin lopputulos pystytään tietomallin avulla simuloimaan, sitä varmemmin kyetään ennakoimaan työn tarve ja hankkeen hinta, puhumattakaan asennettavuuden, sähkönkulutuksen, pintapuhdistettavuuden ja hiilijalanjäljen kaltaisista asioista. Hyvin tehty suunnitteluosan tietomallinnus kertoo luotettavasti, mikä on vaikkapa yksittäisen rakennuselementin kierrätysaste.

Parhaimmillaan tietomallinnuksella saadaan aikaan todellisen kohteen digitaalinen kaksonen: kolmiulotteinen, paljon metatietoa sisältävä kopio, josta on merkittävä apu käytön aikaisessa ylläpidossa, muutostöiden suunnittelussa ja vaikkapa kulunvalvonnassa.

>> Lataa Liunen uudet GDL-objektit täältä